1 op 2 Belgen weet niet hoeveel hij moet sparen voor zijn pensioen

Uit cijfers van de Financiële Gemoedsrust Barometer van levensverzekeraar NN, afgenomen bij 4000 Belgen, blijkt dat amper 19% gelooft dat de overheid de pensioenen zal kunnen blijven uitbetalen. Bij de jongste generatie (18-34 jaar) daalt dit zelfs tot 14%. En toch is de Belg niet goed geïnformeerd. 55% buist zichzelf op het gebied van kennis over financiële pensioenplanning. Het blijft voor meer dan de helft onduidelijk hoeveel ze moeten bijeen sparen voor hun pensioen.


Nochtans kan een eenvoudig rekensommetje je hierbij helpen. www.mypension.be toont je welk wettelijk pensioen (eerste pijler) je mag verwachten. Vergelijk dat met wat je denkt maandelijks uit te geven. Doe dat verschil maal 12 maanden en het aantal pensioenjaren. Met een levensverwachting van 90 jaar moet je 23 jaar overbruggen. Een voorbeeld. Stel dat je wettelijk pensioen 1.450 euro zal bedragen. Wie 3.000 euro wil (blijven) uitgeven, moet maandelijks 1.550 euro uit ‘eigen zak’ bekostigen. Gecumuleerd over 23 jaar maakt dat 427.800 euro. Zonder hier te spreken over de eventuele kosten die moeten gemaakt worden om je woning op termijn ‘pensioen en klimaat’ proof te maken.

Aanvullende pensioenverzekeringen voldoende?

Vraag is hier of je aanvullende pensioenopbouwverzekeringen voldoende zijn om de kloof te overbruggen. Op www.mypension.be kan je zien hoeveel de tweede pijlerverzekeringen (groepsverzekeringen) je zal opbrengen. Meer dan 4 miljoen Belgen heeft zo’n verzekering. Daarnaast doen meer dan 2,5 miljoen Belgen aan pensioensparen via een verzekeringsmaatschappij of een bank. Wie de voorbije 30 jaar aan pensioensparen deed heeft een spaarpot van gemiddeld 60.000 euro opgebouwd. Deel dit door 23 jaar, dan kom je uit op een maandrente van ongeveer 217 euro. Dat helpt uiteraard allemaal en we moedigen iedereen aan hiermee op jonge leeftijd van start te gaan.

Hoe kan je je spaargeld activeren?

Tegelijkertijd moet je nadenken wat je met je overige spaarcenten doet?
Waarom niet kiezen voor beleggingsfondsen in plaats van een spaarboekje, waarop het geld ‘verdampt’. De inflatie is immers hoger dan het rendement op een spaarboekje. Het is een verkeerde perceptie die zegt dat sparen via een beleggingsverzekering gevaarlijk en zeer risicovol is. Het is belangrijk dat je je hierbij laat bijstaan door een specialist en waakt over de volgende basisregels:

-  Spreid je beleggingen over verschillende activa en producten.

- Beleg gespreid in de tijd.

-  Pas je portefeuille aan in functie van je leeftijd: hoe dichter bij je pensioenleeftijd, hoe minder risico je je kunt permitteren.

Conclusie: beperk je niet tot de aanvullende pensioenopbouwverzekeringen, activeer ook je spaargeld door slim te beleggen. 

Aarzel niet om ons kantoor hierover te spreken. Misschien is het nu een ver- van- mijn-bed-show, maar elk jaar dat je uitstelt is een verloren jaar.

Bron: NN  

Neem contact op

Adres:
Diestseweg, 38 - 2440 Geel

Telefoon:
014/58.86.15

E-mail:
info@corstjensnv.be

Deze site gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën.       Verdergaan