Tuin en tuinman goed verzekerd?

Het mooie weer komt er aan,  je doet zoals velen een beroep op een kennis, een buur of een vriend om je tuin weer in orde te zetten. Tegen een kleine vergoeding en in het ‘zwart’. Maar wat als hij een ongeval heeft tijdens het tuinieren?


Zelfs als je deze tuinman in het ‘zwart’ betaalt, ben je verplicht een arbeidsongevallenverzekering of dienstbodenverzekering te onderschrijven. Dat kost niet veel geld. Zo’n  50 euro per jaar en het is ook mogelijk om zo’n verzekering als extra dekking in de familiale verzekering te onderschrijven.

Deze arbeidsongevallenverzekering dekt de schade als gevolg van een ongeval tijdens het werk en als gevolg van een ongeval op weg naar of van je woning. Ze vergoedt het loonverlies bij tijdelijke ongeschiktheid, een rente-uitkering bij definitieve arbeidsongeschiktheid of overlijden als gevolg van het ongeval, evenals de medische kosten.

Ingeval er geen verzekering voor deze tuinman afgesloten is, zal  Fedris, het vroegere Fonds van Arbeidsongevallen, eerst aan het slachtoffer betalen maar daarna wel verhalen op diegene die de tuinman tewerkgesteld heeft. En dat kan een zeer dure zaak worden.

Dankzij deze verzekering voldoe je aan de wet op de arbeidsongevallenverzekering. Je voldoet wel niet aan de verplichtingen inzake sociale zekerheid en belastingen.  De dienstbodenverzekering is geen verzekering tegen zwartwerk, ze beperkt wel het risico bij ongeval.

Wil je op dat vlak 100% gemoedsrust, dan is de tewerkstelling met dienstencheques de beste oplossing.  In dit geval ben je automatisch in regel op vlak van sociale zekerheid, arbeidsongevallenverzekering en belastingen.

Een bijpremie voor je mooi aangelegde tuin is geen verloren geld

Misschien is het moment gekomen om eventjes te onderzoeken hoe je tuin verzekerd is. Een tuin is tegenwoordig veel meer dan wat gras en meubilair. Hippe lounge meubelen, een dure barbecue die op een buitenkeuken lijkt, mooie planten, een vijver en eventueel een zwembad. Maar is dat allemaal wel verzekerd tegen stormschade bijvoorbeeld?

In de klassieke ‘brandverzekering’ is dit niet verzekerd. Mogelijks bestaat er een beperkte uitbreiding voor een barbecue of tuinmeubels. Maar wil je echt je mooi aangelegde tuin verzekeren met zo wat alles wat zich op het terrein bevindt, is het aangeraden om een bijkomende waarborg ‘tuin’ in je brandverzekering af te sluiten. Hoeveel kost zo’n tuinverzekering, vraag je je wellicht af? Sommige maatschappijen rekenen een extra premie (bv. 10%) op de verzekeringspremie gebouw aan. Andere maatschappijen vragen een forfaitaire premie voor een overeengekomen verzekerd bedrag (bv. een dekking tot 50.000 euro kost om en bij de 50 euro). Omdat die waaier van waarborgen juist zo groot is, is het goed dat we samen de verschillende aanbiedingen onderzoeken. Misschien zullen we vaststellen dat een tuinverzekering overbodig is, maar we weten uit ervaring dat voor iemand die flink geïnvesteerd heeft in de tuin een bijkomende premie voor een tuinverzekering geen verloren geld is.

Neem contact op

Adres:
Diestseweg, 38 - 2440 Geel

Telefoon:
014/58.86.15

E-mail:
info@corstjensnv.be

Deze site gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën.       Verdergaan