Wat als je bedrijf geen cyberverzekering heeft?

Je leest het in de kranten, de specialisten herhalen het voortdurend, elk bedrijf is potentieel slachtoffer van een cyberaanval. O wee als je geen cyberverzekering hebt zonder te spreken over je aansprakelijkheid als bestuurder van je vennootschap.


Velen hebben het verhaal Picanol gevolgd. Op een bepaald moment heeft de toezichthouder FSMA moeten tussenkomen om het bedrijf op rails te houden. Picanol is een verhaal uit de duizenden.

Halverwege februari lazen we in de kranten dat een collega-verzekeringsmakelaar op Kerstavond vorig jaar slachtoffer geworden was van criminelen die het bedrijf hebben aangevallen met ransomware. De hackers hadden toegang verkregen tot de systemen van de makelaar en konden de data en applicaties gedeeltelijk coderen.  Er werd 4 miljoen euro losgeld gevraagd om de data weer gebruiksklaar te maken. De verzekeringsmakelaar is daar niet op ingegaan.

Gelukkig had hij een cyberverzekering. Deze verzekering zocht in de eerste plaats de juiste experts om goede en professionele oplossingen te vinden. Cyberveiligheidsexperten uit Duitsland en Groot-Brittannië zorgden er voor dat alle data hersteld werden. Maar door deze cyber-aanval heeft deze makelaar ook vertraging opgelopen omdat alles opnieuw moest opgebouwd worden. Zo werd er extra personeel geëngageerd om de achterstanden in te halen. Ook hier kan de cyberverzekering tussenkomen.

Stel dat er geen cyberverzekering was.

Dan had het slachtoffer misschien het losgeld betaald of was de schade niet te overzien, zonder nog te speken van de reputatieschade van het bedrijf. Klanten aanvaarden niet dat hun ‘data’ door cybercriminelen  op straat gegooid worden met alle gevolgen vandien. Het bedrijf zou misschien op sterven na dood geweest zijn of in het ergste geval failliet verklaard worden.

Maar daarmee is de kous niet af voor de zaakvoerder van het bedrijf. Hij zou in dit geval verantwoordelijk kunnen gesteld worden omdat hij als bestuurder geen cyberverzekering onderschreven heeft. Een bestuurdersfout als het ware. Net zoals de cyberverzekering is de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, die geen wettelijke verplichting is, eigenlijk een ‘must’ voor bestuurders en zaakvoerders van bedrijven en verenigingen van elke mogelijke grootte of sector.

Als bestuurder van een vennootschap of een VZW loop je steeds meer risico op individuele juridische vervolgingen. Wanneer je een fout maakt kan je persoonlijk of hoofdelijk voor de fout van een collega-bestuurder aansprakelijk gesteld worden en kan de schuldeiser ook je privévermogen aanspreken.

De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering dekt dus de gerechtskosten voor de verdediging bij een rechtsvordering tegen een bestuurder. De verzekering dekt ook de burgerlijke aansprakelijkheid van de bestuurder ten gevolge van de financiële verliezen. Uiteraard dekt deze verzekering geen opzet en fraude.

Wil je meer weten over de cyber- en de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, neem alvast contact op met ons kantoor.

Neem contact op

Adres:
Diestseweg, 38 - 2440 Geel

Telefoon:
014/58.86.15

E-mail:
info@corstjensnv.be

Deze site gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën.       Verdergaan