Overheid geeft verzekeringen een duwtje in de rug met fiscale voordelen

Zeggen dat de overheid fiscaal onvriendelijk is tegenover verzekeringen, is onjuist. Als particulier kan je verschillende verzekeringen afsluiten met een fiscaal voordeel.


Een nieuwkomer is de rechtsbijstandverzekering. Vanaf 1 september 2019 kan je een belastingvoordeel van 124 euro krijgen als je een globale rechtsbijstandverzekering afsluit. Met deze rechtsbijstandverzekering wil de overheid meer mensen aanmoedigen om zich te beschermen tegen de oplopende kosten van een juridisch geschil bij een bouw, een echtscheiding, een erfenis en zo veel meer.  Ook geschillen met de fiscus en de werkgever zijn gedekt in deze rechtsbijstandverzekering. Wie vanaf 1 september 2019 en uiterlijk eind 2019 een premie betaalt voor een rechtsbijstand die aan de voorwaarden voldoet, kan in zijn belastingaangifte in 2020 een belastingvermindering vragen. Premies tot 310 euro geven recht op een belastingvermindering van 40 procent, wat het maximale voordeel op 124 euro brengt. Wil je hier meer over weten, neem in elk geval contact op met ons kantoor. Ook indien je al verzekerd bent voor rechtsbijstand, want niet alle polissen komen in aanmerking voor een belastingvoordeel.

Daarnaast zijn er de ‘klassieke’ pensioenopbouwverzekeringen met fiscaal voordeel.

Je kan bijvoorbeeld kiezen tussen 2 formules om aan pensioensparen te doen. Ofwel kies je voor een maximumbedrag van 980 euro met een maximum belastingvoordeel van 294 euro (30% op 980 euro), ofwel kies je voor een bedrag van 1260 euro met een belasting voordeel van 315 euro (25% op 1260 euro).  

Je kan het pensioensparen combineren met het lange termijn sparen (levensverzekering), waarop je ook van een belastingvoordeel tot 705 euro kan genieten (max 30% op een maximum storting van 2350 euro).

De combinatie pensioensparen en lange termijn sparen brengt al gemakkelijk 1000 euro per persoon op.

Daarbij is er sinds  27 maart 2019 het Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers (VAPW), een nieuwe vorm van pensioensparen. Deze verzekering dient voor diegenen die nog geen of in beperkte mate toegang hebben tot een opbouw van een aanvullend pensioen of een groepsverzekering via de werkgever  Het initiatief ligt bij de werknemer. De bijdragen van de VAPW worden dus ingehouden van het nettoloon van de werknemer. De bijdrage is beperkt tot maximum 3% van het referentieloon of tot maximum 1600 euro als 3% van het referentieloon lager zou zijn dan 1600 euro. De belastingvermindering voor de stortingen bedraagt bij het VAPW 30%, hetzelfde tarief als voor pensioensparen voor een storting van 980 euro. Hoeveel je precies kan storten via het VAPW, kan je terugvinden op my.pension.be.

De persoonlijke bijdrage die je betaalt via de groepsverzekering geniet uiteraard ook van een fiscaal voordeel in de personenbelasting (30% op de persoonlijke bijdrage).

Wil je meer weten over pensioen- en levensverzekeringen, aarzel niet om contact op te nemen met ons kantoor.

 

Neem contact op

Adres:
Diestseweg, 38 - 2440 Geel

Telefoon:
014/58.86.15

E-mail:
info@corstjensnv.be

Deze site gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën.       Verdergaan