Wat moet je weten over de tandzorgverzekering?

In de media lazen we dat 40% van de Belgische tandartsen het akkoord over de vaste tarieven naast zich heeft gelegd. Ietsje meer in Vlaanderen dan in de rest van het land. Sommigen rekenen meer aan in de vorm van supplementen, die de patiënten uit eigen zak betalen. Tenzij die patiënten een extra verzekering hebben…


Uit een studie van een gezondheidsverzekeraar blijkt dat de Belg wakker ligt van tandzorg. Bijna de helft (45%) vreest tandzorg nodig te hebben. Daarvan hebben 6 op de 10 (57%) schrik van de financiële gevolgen. Helemaal onlogisch is dat niet, als je weet dat bijvoorbeeld het plaatsen van een beugel bij een 12-jarig kind zo'n 2.500 euro kost. Weliswaar komt het ziekenfonds voor ruim 900 euro tussen, maar die tussenkomst is onvoldoende om het totale kostenplaatje te dekken. Je moet nog altijd zo'n 1.600 euro uit eigen zak betalen. Idem voor het ontzenuwen van een tand en het plaatsen van een kroon. De totale factuur loopt dan op tot 1.200 euro, waarvan bijna 1.000 euro ten laste van de patiënt.

Van de ondervraagden die bang zijn voor de financiële impact zeggen 7 op de 10 dat ze al eens overwogen hebben een afspraak bij de tandarts uit te stellen uit angst voor de kosten. Nochtans zijn regelmatige controles bij de tandarts primordiaal om je gebit gezond te houden en grote problemen te vermijden.

Een tandzorgverzekering kan een verschil maken

De premie van een tandzorgverzekering hangt af van diverse factoren zoals de leeftijd bijvoorbeeld. Hoe vroeger je een contract afsluit, hoe minder hoog de premie.

De maximale tussenkomsten kunnen stijgen per jaar. Het eerste jaar kan dat 500 euro zijn, maar na drie of vier kan dat oplopen tot 1000 à 1500 euro per jaar.

Het is niet evident om tandzorgverzekeringen met elkaar te vergelijken.

Volgens dezelfde studie van de gezondheidsverzekeraar weten slechts 3 op de 10 Belgen welke kosten een tandzorgverzekering dekt.

In principe dekt de tandzorgverzekering alle zorgen die je nodig
hebt voor een gezond gebit. Denk daarbij aan preventieve zorg (jaarlijkse controle, verwijdering tandsteen...), maar ook aan  het trekken en vullen van tanden, orthodontie, het plaatsen van kronen, implantaten of parodontologie.

Maar het is ook belangrijk om te weten welke wachttijden er zijn, hoeveel de maximale tussenkomsten per verzekeringsjaar bedragen, wat wordt uitgesloten (bv. de behandeling aan slechte tanden kunnen uitgesloten worden) en wat de preventiemaatregelen zijn (bv. sommige verzekeraars leggen een jaarlijks bezoek aan de tandarts op)?

Wil je meer weten over een tandzorgverzekering, aarzel niet om met ons contact op te nemen. We rekenen voor je gezin de juiste premie uit en het is aan jou om dan te overwegen of een tandzorgverzekering haar geld waard is.

Neem contact op

Adres:
Diestseweg, 38 - 2440 Geel

Telefoon:
014/58.86.15

E-mail:
info@corstjensnv.be

Deze site gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën.       Verdergaan