Belgen kopen steeds meer een tweede woning,maar wat als er een geschil is met de huurder?

Het verwerven van een tweede eigendom is een realiteit geworden van vele Belgen. Eén op de vier hypothecaire leningen die afgesloten wordt dient voor het aankopen van een tweede woning, die achteraf meestal verhuurd wordt.


 

 

Zeker nu de winsten op de financiële markten miniem zijn en de intrestvoeten voor een hypothecaire lening historisch laag zijn, is investeren in onroerend goed een goede belegging. Velen kopen inderdaad een onroerend goed om achteraf te verhuren.

Als eigenaar ben je in dit geval verplicht om een brandverzekering af te sluiten, net als de huurder. Je kan ook als eigenaar een clausule ‘afstand van verhaal’ laten opnemen in je brandverzekering, waardoor de huurder verzekerd is voor zijn aansprakelijkheid bij schade aan het gebouw. Op die manier weet je 100% zeker dat de huurder in orde is met de brandverzekering. Wanneer je mede-eigenaar bent in bijvoorbeeld een appartementsgebouw, ben je meestal als eigenaar verzekerd in een blokpolis. De huurder is in dit geval wel verplicht om een aparte brandverzekering af te sluiten.

40%van de eigenaars heeft problemen met de huurders

Jammer genoeg loopt de verhuring niet altijd zoals je wilt. Uit een vroegere studie van Market Probe bleek dat 40% van de eigenaars problemen heeft met de huurders, hetzij omdat huurgelden niet betaald worden, hetzij omdat  huurders schade hebben aangericht aan het pand, enzovoort. Deze studie is al enkele jaren oud, maar de situatie is niet veranderd. 

Een specifieke verzekering voor de verhuurder is misschien de oplossing.  Er zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen die zo’n polis op de markt brengen.  Belangrijk is om de voorwaarden naast elkaar te leggen. Er is een groot verschil tussen de uitkeringen die de verzekeringsmaatschappijen bij geschil uitkeren. Met andere woorden, de maatschappijen ‘plafonneren’ hun tussenkomsten.

Sommige maatschappijen rekenen een forfaitaire premie aan, andere maatschappijen bepalen de premie in functie van het huurbedrag (bijvoorbeeld 5%). De investering van deze premie is zeker de moeite waard, zeker als je weet dat de tussenkomst van een advocaat gemakkelijk minstens 1000 euro kost. Dan krijg je misschien gelijk voor de rechter en kan je verhaal plegen op de huurder, maar wat als de huurder niet over voldoende financiële middelen beschikt.

Deze verzekering kan tussenkomen wanneer

- De huurder zijn maandelijkse huur niet betaalt.
- De huurschade hoger is dan de waarborg.
- Het huurcontract vervroegd opgezegd wordt.
- Er een geschil is met de huurder.
- Er bijstand nodig is van een vakman.

Wens je meer te weten over een verhuurdersverzekering, aarzel dan niet contact met ons op te nemen. We zoeken dan voor jou de beste voorwaarden uit.

Neem contact op

Adres:
Diestseweg, 38 - 2440 Geel

Telefoon:
014/58.86.15

E-mail:
info@corstjensnv.be

Deze site gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën.       Verdergaan