Is mijn mooie aangelegde tuin verzekerd tegen stormschade?

Een tuin is tegenwoordig veel meer dan wat gras en meubilair. Hippe lounge meubelen, een dure barbecue die op een buitenkeuken lijkt, mooie planten, een vijver en eventueel een zwembad. Maar is dat allemaal wel verzekerd tegen stormschade bijvoorbeeld?


We blijven dit jaar hélaas niet gespaard van onweders. Storm, hagel, overstromingen… In maart en juni hebben we al ons deel gehad. Het zal de verzekeringsmaatschappijen weer enkele honderden miljoenen euro kosten. En we zijn nog maar halverwege het jaar…

Inderdaad, gelukkig is de schade te wijten aan deze onweders gedekt in de brand- en autoverzekering. In maart was de gemiddelde vergoeding voor die stormschade  aan de woningen ongeveer 1.900 euro per dossier. De gemiddelde vergoeding voor beschadigde auto’s (storm is verzekerd in omnium) bedroeg zo’n 2.000 euro. De twee stormen in maart dit jaar kostten de Belgische verzekeringsmaatschappijen meer dan 200 miljoen euro.

Maar wat bij stormschade aan de tuin? Is deze schade wel verzekerd? De voorwerpen, die ‘vast’ geplaatst zijn, zoals bijvoorbeeld een tuinhuisje of de omheining zijn verzekerd in de brandverzekering. Maar wat met de losse voorwerpen en de beplantingen?

In de klassieke ‘brandverzekering’ is dit niet verzekerd. Mogelijks bestaat er een beperkte uitbreiding voor een barbecue of tuinmeubels. Maar wil je echt je mooi aangelegde tuin verzekeren met zo wat alles wat zich op het terrein bevindt, is het aangeraden om een bijkomende waarborg ‘tuin’ in je brandverzekering af te sluiten. Een tuinverzekering dekt de schade ten gevolge van natuurrampen zoals brand, bliksem, storm of overstroming én van diefstal.  Afhankelijk van de voorwaarden van de maatschappij gaat het gaat hier om schade aan tuinmeubelen, waardevolle planten en bomen, de vijver en de vissen die erin zwemmen, barbecues, gereedschap, verlichting, kerst- of paasdecoratie, zwembaden, enzovoort. Sommige maatschappijen dekken zelfs  de herstelling van schade die uitgebroken vee of everzwijnen aanrichten aan je bloemperk of gazon.

Hoeveel kost zo’n tuinverzekering, vraag je je wellicht af? Sommige maatschappijen rekenen een extra premie (bv. 10%) op de verzekeringspremie gebouw aan. Andere maatschappijen vragen een forfaitaire premie voor een overeengekomen verzekerd bedrag (bv. een dekking tot 50.000 euro kost om en bij de 50 euro). Met andere woorden, elke maatschappij heeft haar specifieke manier om de premie te berekenen, haar plafonds per schadegeval en haar specifieke waarborgen. Omdat die waaier van waarborgen juist zo groot is, is het goed dat we samen de verschillende aanbiedingen onderzoeken. Misschien zullen we vaststellen dat een tuinverzekering overbodig is, maar we weten uit ervaring dat voor iemand die flink geïnvesteerd heeft in de tuin een bijkomende premie voor een tuinverzekering geen verloren geld is.

Neem contact op

Adres:
Diestseweg, 38 - 2440 Geel

Telefoon:
014/58.86.15

E-mail:
info@corstjensnv.be

Deze site gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën.       Verdergaan